Projectinformatie

 
 
Wat is Verhalen spinnen?

VERHALEN SPINNEN is een kunsteducatief project gemaakt voor leerlingen en leerkrachten van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Tijdens het project gaan de leerlingen via een website op internet verhalen schrijven. Dit doen ze samen met professionele kinderboekenschrijvers. Alle verhalen hebben hetzelfde begin maar gaan daarna een eigen leven leiden. Denk aan verschillende versies van sprookjes met dezelfde oorsprong. De professionele schrijvers schrijven één hoofdstuk van ieder verhaal.
De verhalen groeien langzaam. Doordat er verschillende verhalen naast elkaar ontstaan vanuit dezelfde oorsprong, wordt zichtbaar wat bepaalde keuzes doen met het verloop van een verhaal. Na zes weken zullen er 6 verhalen met 6 hoofdstukken zijn ontstaan.
De scholen hebben via een inlogcode toegang tot de digitale lesbrief waarin schrijfinstructies en de schrijfopdrachten staan. De schrijfopdrachten zijn zo opgesteld dat de leerlingen er ook zelfstandig mee aan het werk kunnen. Stap voor stap wordt uitgelegd waar ze op moeten letten en hoe ze het verhaal interessant kunnen maken.
De leerlingen die mee gaan schrijven krijgen zo spelenderwijs een korte intensieve cursus verhalen schrijven. Leerkrachten worden begeleid om het project goed te laten verlopen.

Wie zijn de makers van Verhalen spinnen?
VERHALEN SPINNEN is in 2006 ontwikkeld door Tina Schrameijer voor K&C Drenthe waar zij werkzaam was als consulent literatuur..
Zij is schrijfster van kinderboeken en docent schrijven aan de opleiding Schrijven voor Kinderen van ScriptPlus aan de Hogeschool van Amsterdam.

Ontwikkeling website: Deks MM uit Diever
Illustraties: Hanneke Scholte en leerlingen van groep 7 en 8 van de Oosterveld school in Uffelte
ontwerp logo: Sijtze Veldema & Tina Schrameijer

Evaluatiegroep:
Peter Hiemstra, adviseur projecten bij K&C Drenthe
Robert de Boer, leerkracht Oosterveldschool, Uffelte (proefschool project)
Nicolette Leenstra, consulent literatuur bij K&C, dichter en schrijfdocent
Ellen van Roosmalen, adviseur kunstontmoeting bij K & C
Harm de Jonge, schrijver