Nieuws

<< terug

Titel: Lydia Rood schrijft kinderboekenweek geschenk

Kinderboekenweek 2007 verwacht records te breken KBW07_Logo_Zegel_vrij_200.gif

Het Kinderboekenweekgeschenk 2007 is in een recordoplage van 432.000 exemplaren gedrukt. Dit is een stijging van 8% vergeleken met de editie van 2006.
Het reflecteert de hoge verwachtingen van de boekhandel bij het oudste leesfeest ter wereld voor kinderen. Het Kinderboekenweekgeschenk 2007 Kaloeha Dzong is geschreven door Lydia Rood.
De 53ste editie van de Kinderboekenweek heeft als motto Sub Rosa - Boeken vol geheimen. Tonke Dragt en Annemarie van Haeringen maakten het Prentenboekje van de Kinderboekenweek, getiteld Wat niemand weet. Voor Tonke Dragt is het haar eerste boek sinds vijftien jaar. De Kinderboekenweek 2007 wordt gehouden van woensdag 3 tot en met zaterdag 13 oktober.

Voor meer informatie over de Kinderboekenweek 2007 en alle activiteiten kijk op www.kinderboekenweek.nl.


Een stukje van de website van Lydia Rood (
www.lydiarood.nl )
:

Dinsdag 4 september: Kaloeha Dzong en de prinses
Het boekje is geboren! En we noemen het Kaloeha Dzong... Mijn held is gisteren de wijde wereld ingegaan. Het Kinderboekenweekgeschenk 2007 is eindelijk niet meer geheim! Het ziet er prachtig uit, dankzij Kees de Boer, die de tekeningen heeft gemaakt. Je hebt gewoon zin om met Kaloeha op zijn vliegend paard op avontuur te gaan!

 kaloeha.jpg

Het was een feestelijke dag in het Westerpark in Amsterdam. Er was taart en er waren toespraken, er kwamen fotografen en een echte prinses. En het mooiste was nog dat ik aan tafel zat tegenover Tonke Dragt. Die is al sinds mijn tiende jaar mijn lievelingsschrijfster. Ik ben intussen vijftig en Tonke is dus al behoorlijk oud, maar dat zie je eigenlijk niet aan haar. Zij heeft het prentenboekje voor de Kinderboekenweek gemaakt, samen met Annemarie van Haeringen. En dat is toevallig al heel lang mijn lievelingstekenares.

Ik kreeg het eerste exemplaar aangeboden van Marieke Verhoeven, de kinderboekenbaas bij de CPNB. Toen werd me voor een zaal vol persmensen het hemd van mijn lijf gevraagd door Bibi Dumon Tak (van Laika die naar de sterren vloog) en Edward van de Vendel (die weet wat er rijmt op puree). En daarna moest ik praten met mensen van radio, televisie en kranten. Even voelde ik me ontzettend beroemd! Ik had heel erge honger en dorst, maar er was geen tijd om te eten, want er kwamen allerlei mensen naar me toe om een handtekening. Geen wonder dat heel beroemde mensen nooit dik zijn. Ze komen aan eten gewoon niet toe.

De prinses was prinses Laurentien, die verstand heeft van lezen. Ze kwam in het kraampje van Leopold even kennismaken. Zij en ik kissebisten over de vraag of er over vijftig jaar nog boeken zullen bestaan (dat dacht Laurentien) of dat verhalen op een andere manier zullen worden verteld (dat dacht ik). Na een tijdje heb ik haar maar gelijk gegeven, want dat is zo’n prinses natuurlijk gewend. We waren het over één ding wel eens: dat verhalen, in welke vorm dan ook, altijd zullen blijven bestaan.

O ja, speciaal voor Jeske, Mikkie en alle andere kinderen die van prinsessen houden: Laurentien had geen roze jurk aan met een wijde rok. Gewoon een broek. Maar wel hele mooie oorbellen! Ze kon zo met Kaloeha mee naar Morgana...