Verhalen spinnen lezen

Hieronder zie je het leesschema van Verhalen Spinnen. Elk blokje staat voor een hoofdstuk van een verhaal. Als je op een blokje klikt, verschijnt onder het leesschema dat hoofdstuk. Als een blokje nog grijs is, moet dat hoofdstuk nog geschreven worden. Om één verhaal te lezen, volg je de pijlen en de kleuren in het leesschema. Elk verhaal krijgt zijn eigen kleur.  Je kunt het lezen of de video bekijken waarin de schrijvers  hun hoofdstuk voorlezen.

Onderin het leesschema zie je bij elk verhaal open staan. Als je hierop klikt, krijg je alle hoofdstukken van dat verhaal op een rijtje te zien in een pdf-bestand. Je kunt dan het hele verhaal achter elkaar lezen. In het gekleurde schema, bovenaan elk hoofdstuk, zie je welke lijn er wordt gevolgd. Je kunt het hele  verhaal ook uitprinten.

Video bekijken
Klik op de zwarte pijl om de video te starten. Op de video zie je de schrijvers hun hoofdstuk voorlezen. Aan het eind van deze video kun je doorklikken naar het vorige of volgende hoofdstuk of de video opnieuw bekijken. 

 

                         
Hoofdstuk 1                        
   
                 
Hoofdstuk 2
08-09-2008
                       
   
 
             
Hoofdstuk 3
15-09-2008
                       
   
 
 
         
Hoofdstuk 4
30-11--1
                       
   
 
 
 
     
Hoodfstuk 5
30-11--1
                       
   
 
 
 
 
 
Hoofdstuk 6
30-11--1
                       
                         
    Verhaal 1   Hoe alles weer goed kwam   De wraak van de rovers   Verhaal 4   Verhaal 5   Verhaal 6


Verhaal 1 - Hoofdstuk 3 - In de Aanval!!

De Trompet schalt door heel Coevorden:
‘Alle mannen verzamelen!!
De Poort moet dicht! Er is gevaar in het Wilgenbos.' Tien ruiters verzamelden zich bij de poort, ze zijn zwaar bewapend.
‘Waar zie je de vijand?’ vraagt ruiter Hans.
‘In het wilgenbos,’ antwoordt de poortwachter. ‘Menno en Anna hebben drie schimmen zien lopen, toch Menno?’
‘Ja,…’ zegt Menno, maar na alle ophef wordt hij toch wel wat onzeker, hij heeft het toch echt wél gezien, hè. Gelukkig knikt Anna ook bevestigend ja.
‘Kom op mannen, dan weten we genoeg, iedereen paraat, dolk en schild voorhanden?’
Je hoort het metaal rinkelen wanneer de ruiters op hun paarden stappen.
‘Paraat,’ roepen de ruiters één voor één. 
Wanneer Hans aan kop is van de ruitergroep, komen alle paarden in beweging en stuiven ze allemaal strijdbaar weg. Menno en Anna hebben met volle bewondering het schouwspel bekeken, ze zijn er stil van.
Wat nou als we het toch niet goed hebben gezien, vraagt Menno zich af. Diep in gedachten verzonken, wordt hij opgeschrikt door een hoog stemmetje:
‘Hee, wat was dat allemaal voor toestand, wat is er aan de hand Menno, o is dat Anna achter jou, dag Ann, wat doen jullie hier, wat is er gebeurd, is Reinoud van Coevorden gesignaleerd?’
Menno herkent de stem uit duizenden, het is Joop, de zoon van de Smit, hij heeft oude en versleten kleren aan, Menno ziet zo dat hij rechtstreeks vanuit de werkplaats van zijn vader is gekomen, hij heeft niet eens een jas aan, maar wel altijd zijn groene muts over zijn blonde haren.
Joop is altijd vrolijk en helpt iedereen als hij kan. Hij heeft al veel meegemaakt. Zijn moeder is overleden, Joop moet thuis hard meewerken, weet Menno, zijn vader heeft een ongeluk gehad met een gloedheet hoefijzer wat hij uit de tang heeft laten vallen, deze is boven op zijn voet gekomen, sindsdien loopt zijn vader mank.
Verder heeft Joop ook al een aantal flinke littekens op zijn armen en benen, het is toch best gevaarlijk en zwaar werk, weet Menno.
Menno kent Joop best wel goed, Joop is 1 dag ouder dan Menno en hij woont 4 huizen verder op. Menno moet vaak van zijn vader nieuwe hoefijzers voor de paarden ophalen.
Ook laat Menno’s moeder hem wel eens een mandje met brood, eieren en petrolium brengen en een kannetje melk. Vooral nu in deze koude periode, is het moeilijk om rond te komen. Joop is de oudste van een gezin met 7 kinderen, eigenlijk 9 maar een tweeling is bij de geboorte overleden.
Menno begint te vertellen:
‘We stonden hier te kijken naar het wilgenbos, Anna en ik hebben gedaanten zien lopen daar over het pad in het wilgenbos.’
Hij neemt even diep adem en gaat verder: ‘Maar dat kunnen niet onze vaders zijn, want die zijn nog maar net weg en het is klaarlicht overdag. Ze zouden toch niet zo langzaam rijden tussen de bomen in? De poortwachter denkt dat het een hinderlaag is van Reinoud van Coevorden.' 
'Dat meen je toch niet,' zegt Joost verschrikt. 'Mijn oom Jan is ook mee met jullie vaders.'
'O jee, als er maar geen hinderlaag is.'
Gespannen kijken ze over de rand van de muur. Ze zien de ruiters al aankomen, ze zijn nu ongeveer een 500 meter bij de plaats vandaan waar Menno en Anna de schimmen zagen lopen…..Verhaal 1 Hoofdstuk 2

Verhaal 1 - Hoofdstuk 3 - In de Aanval!!
Geschreven door Leerlingen St. Theresia
Verhaal 1 Hoofdstuk 4