Verhalen spinnen lezen

Hieronder zie je het leesschema van Verhalen Spinnen. Elk blokje staat voor een hoofdstuk van een verhaal. Als je op een blokje klikt, verschijnt onder het leesschema dat hoofdstuk. Als een blokje nog grijs is, moet dat hoofdstuk nog geschreven worden. Om één verhaal te lezen, volg je de pijlen en de kleuren in het leesschema. Elk verhaal krijgt zijn eigen kleur.  Je kunt het lezen of de video bekijken waarin de schrijvers  hun hoofdstuk voorlezen.

Onderin het leesschema zie je bij elk verhaal open staan. Als je hierop klikt, krijg je alle hoofdstukken van dat verhaal op een rijtje te zien in een pdf-bestand. Je kunt dan het hele verhaal achter elkaar lezen. In het gekleurde schema, bovenaan elk hoofdstuk, zie je welke lijn er wordt gevolgd. Je kunt het hele  verhaal ook uitprinten.

Video bekijken
Klik op de zwarte pijl om de video te starten. Op de video zie je de schrijvers hun hoofdstuk voorlezen. Aan het eind van deze video kun je doorklikken naar het vorige of volgende hoofdstuk of de video opnieuw bekijken. 

 

                         
Hoofdstuk 1                        
   
                 
Hoofdstuk 2
30-11--1
                       
   
 
             
Hoofdstuk 3
30-11--1
                       
   
 
 
         
Hoofdstuk 4
30-11--1
                       
   
 
 
 
     
Hoodfstuk 5
                       
   
 
 
 
 
 
Hoofdstuk 6
30-11--1
                       
                         
    Verhaal 1   Verhaal 2   Verhaal 3   Verhaal 4   Verhaal 5   Verhaal 6


Verhaal 3 - Hoofdstuk 3 - Dichter bij Fedde

De schrik slaat hen allen om het hart. De tunnel staat vol rook. Hun hartjes gaan als wilden tekeer. Zien ze daar een schim?Ze houden hun adem in en wachten, maar er komt niets. Het was vast de wind. Anemoon gaat naar de deur en kijkt achter de deur. Daar ligt een brief.  Een brief op perkament papier. Met als datum: 20 mei 1708.  In de brief staat de volgende opdracht vermeld:  Noem drie personen, situaties of gebeurtenissen die voor 1708 plaatsvonden en zich in het veen afspeelden.  Heb je die gevonden dan kom je wat dichter bij Fedde.

Ondertussen horen ze Fedde hard roepen. Jongens kom snel, ik mis jullie en ik ben ook een beetje bang. Ik zit in een donker hol en ik denk steeds dat ik dierengeluiden hoor. Van een beer of zoiets. Los alsjeblieft snel de opdrachten op anders kunnen jullie mij straks wel met de brancard hier wegslepen.

Anemoon, Myrna, Michiel en Olivier proberen uit alle macht na te denken. En dat zijn ze niet gewend. Ze zijn een roversbende en geen wizzkids. Myrna komt op een idee: zullen we mijn oom bellen? Die weet veel van geschiedenis. Helaas is de telefoon weg. Ze zullen nu zelf wat moeten bedenken.

Olivier krijgt opeens een ingeving. Hé, van de zomer hebben we in Schoonoord gekampeerd en toen zijn we naar Ellert en Brammert geweest. Die hebben in het veen gewoond voor 1807. Ja roept Michiel, we hebben er nu al één. De volgende. Myrna weet zich plotseling het Drents museum te herinneren. Vorige zondag is ze daar met haar oma heen geweest, naar de China tentoonstelling. Maar behalve de Chinese beelden lag het meisje van Yde er ook. Ze vond het wel een beetje zielig. Het meisje van Yde is een veenlijk en is al heel oud. En dat is twee, roept Michiel. Hij ontpopt zich als een echte boekhouder.

Een tijd blijft het stil. Dan komt Anemoon met de bevrijdende derde oplossing. Ik weet het.

Mijn neef woont in Coevorden en dat is een oude stad. Vroeger liepen de mensen over het veen maar dan kon alleen maar via bepaalde routes. Coevorden lag op zo’n route. Coevorden was een doorwaadbareplaats heeft ze tijdens een rondwandeling van een gids gehoord. Tijdens die rondwandeling heeft ze zich stierlijk verveeld want ze speelde veel liever op haar PSP. Heeft ze onbewust toch wat van die gids opgestoken. Michiel roept: hoezee! Dat is nummer drie! Iedereen is door het dolle heen want nu komen ze dichter bij Fedde die ondertussen alsmaar harder is gaan roepen.

Opeens is iedereen weer stil. Ze ruiken wat. Het ruikt naar vuur en verbrand vlees. Zullen we gaan zoeken? Olivier is de moedigste van het stel. Ze gaan zachtjes op de geur af. Olivier loopt voorop. Opeens horen ze een afschuwelijk gekrijs. Een enorm grote vogel laat een steen vallen met een briefje erom heen geknoopt. Het briefje zit vast met gevlochten wilgentakjes.

Myrna maakt het briefje met trillende handen open……Verhaal 2 Hoofdstuk 2

Verhaal 3 - Hoofdstuk 3 - Dichter bij Fedde
Geschreven door Coby Joling-Westerhoff
Verhaal 3 Hoofdstuk 4
Verhaal 4 Hoofdstuk 4