Verhalen spinnen lezen

Hieronder zie je het leesschema van Verhalen Spinnen. Elk blokje staat voor een hoofdstuk van een verhaal. Als je op een blokje klikt, verschijnt onder het leesschema dat hoofdstuk. Als een blokje nog grijs is, moet dat hoofdstuk nog geschreven worden. Om één verhaal te lezen, volg je de pijlen en de kleuren in het leesschema. Elk verhaal krijgt zijn eigen kleur.  Je kunt het lezen of de video bekijken waarin de schrijvers  hun hoofdstuk voorlezen.

Onderin het leesschema zie je bij elk verhaal open staan. Als je hierop klikt, krijg je alle hoofdstukken van dat verhaal op een rijtje te zien in een pdf-bestand. Je kunt dan het hele verhaal achter elkaar lezen. In het gekleurde schema, bovenaan elk hoofdstuk, zie je welke lijn er wordt gevolgd. Je kunt het hele  verhaal ook uitprinten.

Video bekijken
Klik op de zwarte pijl om de video te starten. Op de video zie je de schrijvers hun hoofdstuk voorlezen. Aan het eind van deze video kun je doorklikken naar het vorige of volgende hoofdstuk of de video opnieuw bekijken. 

 

                         
Hoofdstuk 1                        
   
                 
Hoofdstuk 2
14-03-2014
                       
   
 
             
Hoofdstuk 3
21-02-2014
                       
   
 
 
         
Hoofdstuk 4
28-03-2014
                       
   
 
 
 
     
Hoodfstuk 5
04-04-2014
                       
   
 
 
 
 
 
Hoofdstuk 6
16-04-2014
                       
                         
    Red ons, alsjeblieft.   Verhaal 2   Verhaal 3   Vriend of vijand.   Blijven of vluchten.   Verhaal 6


Vriend of vijand. - Hoofdstuk 6 - Waarom, waarom?

‘Wat zeg je!!!? Die man is je vader??! Dat meen je niet!!’ Stan is helemaal razend. ‘Dus die slaapzak was van jouw vader?’
‘Nee..’ Er klinkt verbazing in Sofies stem. Stan kan het niet geloven. Sofie heeft geen rood haar en ze lijkt niet eens op die man. Maar dan liegt Sofie, maar ze is helemaal in tranen, is dat dan fake? Zover Stan zich kan herinneren kan Sofie ook weer niet zo goed toneel spelen. Maar wie is die roodharige man dan? spookt het door zijn hoofd. Wie zijn die andere kinderen dan? Zijn zij ook ontvoerd? En is de roodharige man een kinderlokker of nog erger een… Stan moet echt even stoppen met nadenken, anders hallucineert hij nog. Mau was toch ontsnapt? Dus waarom komt hij niet helpen of zo. Maar hij was samen met de tweeling ontsnapt. Wat als de tweeling ook in het complot zit? Dan is die man misschien hun vader, want de tweeling heeft ook rood haar. Maar wat doet Sofie dan met die man. Wat als het haar oom is, dat kan wel en dan zijn de twee roodharige jongens haar neven. Zou ze haar familie belangrijker vinden dan mij en Mau, maar ze vond Mau toch leuk? Waar is Mau!!!! Hij moet nu echt komen, want anders is het te laat.
Sofie loopt naar de ontvoerder, ze vraagt iets aan hem. Hij knikt. Sofie loopt naar Stan.
‘Je handen mogen los.´
‘Fijn maar doe het snel.´
Sofie snijdt snel Stans handen los.
Stan sist tegen Sofie: ‘We moeten hier weg.’
‘Dat kan niet,’ sist Sofie terug.
‘Waarom niet?’ Stan wordt helemaal ontmoedigd. Mau moet komen. Plotseling staat er een onbekende jongen achter hem.
‘Ben jij ook ontvoerd?’
‘Ja,’ antwoordt Stan.
‘Ik heet trouwens Kees.´
‘Hoelang ben je al ontvoerd?’ vraagt Stan.
‘Lang, heel lang.´
Stan krijgt helemaal medelijden met de jongen. ‘Wat gaat die man met ons doen’?
‘Misschien verkopen, misschien vermoorden, ik weet het niet en ik wil het ook niet weten.´
‘Was jij hier in je eentje?’
‘Nee, ik was samen met een paar vrienden maar ze hebben het niet gered.’
‘Wat erg.’
‘Ja. Maar nu moeten we toch echt weg.´
‘Als dat kan.´
‘Een vriend van mij is nog vrij, ik hoop dat hij snel komt.´
Opeens horen ze een doffe knal. Is Mau daar misschien? Stan kijkt achter zich maar hij ziet geen Mau. Maar tot zijn schrik ziet hij de tweeling.
‘Zoek dekking Stan!!!!!!!’ schreeuwt één van de twee en nog een knal volgt.
‘Waar is Mau?’
‘Kijk maar achter je.’
Stan kijkt achter zich en ziet Mau. Stan is zo blij dat hij Mau helemaal omhelst.
‘Hier een pistool, we gaan schieten.’
Stan pakt het pistool aan. Pang, Pang. Stan rent naar voren maar ziet de roodharige man weg rennen. Stan wordt helemaal woedend en schiet de man neer. De kogel raakt het doelwit en de man valt bloedend op de grond.
Opeens hoort Stan een gil. ‘Papaaa!’ Sofie knielt neer bij de roodharige man. Ze schudt hem door elkaar. ‘Niet dood gaan, niet dood gaan,’ roept ze. Dan legt ze haar hoofd op zijn borst en kermt zachtjes.
Stan voelt zich misselijk worden. Wat heeft hij gedaan?
‘Sofie.’ Mau legt zijn hand op haar schouder.
‘Laat me met rust, jullie zijn moordenaars.’ Sofie springt overeind alsof ze gebeten is door Mau. Hij deinst achteruit. ‘Jullie hebben mijn vader vermoord.’
Dan ziet Stan de lippen van de man bewegen. Hij loopt naar hem toe en legt zijn oor tegen de mond van de man.
Mau roept: ‘Kijk uit, Stan.’
Nog net op tijd springt Stan overeind en ontglipt aan de grijpende handen van de man.
‘Papa, je leeft nog.’
‘Sofie, hij is je vader niet, hij liegt.’ Mau pakt haar arm, ze schudt zich los. ‘Wel waar!´ bijt ze hem toe. ´Ik heb mijn vader nooit gekend, maar ik voel dat hij het is.’
‘Ik kan het bewijzen, Sofie,’ zegt Mau zachtjes.
Ze kijkt hem ongelovig aan. De man is intussen wankelend opgestaan. Stan en Kees grijpen hem vast. Kees heeft een touw gehaald en snel trekken ze zijn armen op zijn rug. Met het touw binden ze zijn polsen aan elkaar.
‘Au, godver..’ vloekt hij. Een grote bloedvlek doordrenkt zijn broekspijp. Hinkelend probeert hij weg te komen maar zakt door zijn benen.
‘Hij heeft zich voorgedaan als je vader, hij heeft je vader gekend en wist van jouw bestaan.’
Sofie loopt naar de man en kijkt hem aan. De man begint te grijnzen. Sofie wordt wit en begrijpt dat Mau de waarheid spreekt. Al die tijd heeft ze het geloofd en was ze blij. Maar hij chanteerde haar daarmee, ze moest hem meehelpen met de ontvoeringen, hij wilde losgeld krijgen voor de kinderen. Ze kon haar vader die ze gevonden had toch niet in de steek laten? Stan en Mau komen naast haar staan. Mau legt zijn arm om haar schouders.
Ze snikt en zegt: ’Sorry.’


Vriend of vijand. Hoofdstuk 5

Vriend of vijand. - Hoofdstuk 6 - Waarom, waarom?
Geschreven door Liselore