Verhalen spinnen lezen

Hieronder zie je het leesschema van Verhalen Spinnen. Elk blokje staat voor een hoofdstuk van een verhaal. Als je op een blokje klikt, verschijnt onder het leesschema dat hoofdstuk. Als een blokje nog grijs is, moet dat hoofdstuk nog geschreven worden. Om één verhaal te lezen, volg je de pijlen en de kleuren in het leesschema. Elk verhaal krijgt zijn eigen kleur.  Je kunt het lezen of de video bekijken waarin de schrijvers  hun hoofdstuk voorlezen.

Onderin het leesschema zie je bij elk verhaal open staan. Als je hierop klikt, krijg je alle hoofdstukken van dat verhaal op een rijtje te zien in een pdf-bestand. Je kunt dan het hele verhaal achter elkaar lezen. In het gekleurde schema, bovenaan elk hoofdstuk, zie je welke lijn er wordt gevolgd. Je kunt het hele  verhaal ook uitprinten.

Video bekijken
Klik op de zwarte pijl om de video te starten. Op de video zie je de schrijvers hun hoofdstuk voorlezen. Aan het eind van deze video kun je doorklikken naar het vorige of volgende hoofdstuk of de video opnieuw bekijken. 

 

                         
Hoofdstuk 1                        
   
                 
Hoofdstuk 2
18-03-2013
                       
   
 
             
Hoofdstuk 3
25-03-2013
                       
   
 
 
         
Hoofdstuk 4
01-04-2013
                       
   
 
 
 
     
Hoodfstuk 5
08-04-2013
                       
   
 
 
 
 
 
Hoofdstuk 6
15-04-2013
                       
                         
    Verhaal 1   Rond   verhaal 3   Verhaal 4   Verhaal 5   Een andere Jeff


Verhaal 4 - Hoofdstuk 4 - Wanambi

  Video bekijken
Klik op de zwarte pijl om de video te starten. Op de video zie je de schrijvers of de leerlingen hun hoofdstuk voorlezen. Aan het eind van deze video kun je doorklikken naar het vorige of volgende hoofdstuk of de video opnieuw bekijken.

H E L P, I K  B E N
Met grote moeite kraste Jeff de letters in de rode rots. Was het heiligschennis? Hij wist het niet. Wat maakte het ook uit. Waarom zou hij niet iets brutaals doen? Hij was toch altijd brutaal? Daarom zat hij hier toch? Gevangen.
Hij likte zijn lippen. Ze waren gebarsten. De zon brandde hoog boven de Uluru. Hoe vaak had hij niet heen en weer gelopen tussen de twee hekken? Hoe vaak had hij al niet naar het kamp geschreeuwd? Te vaak. Hij had kostbaar zweet verspild. Hoe lang kon je zonder water? Een dag? Twee dagen? Maar in deze moordende hitte… Misschien haalde hij de avond niet eens.
Hij klemde de steen vaster in zijn handen en kraste verder: G E V A N G E N
Hij moest alles opschrijven. Nu had hij nog kracht. Ze moesten weten, wie dan ook, dat hij hier zat tegen zijn wil, dat hij erin was geluisd, dat hij…
Iets siste. Verstard bleef hij staan. Iets siste opnieuw. Heel dichtbij. Hij slikte moeilijk, omdat hij bijna geen speeksel meer had. Hij verroerde zich niet. Langzaam liet hij zijn ogen in zijn oogkassen draaien, naar beneden, naar zijn enkels en daar was het, daar kronkelde het, zoals het ook om de enkel van de andere Jeff had gekronkeld: De rode slang.
Een ogenblik lang keken ze elkaar aan, bewegingloos, toen sloeg het dier toe. Hap. Pijn. Vonken. Alle kleuren van de regenboog. Niets meer.

‘Kom dichterbij.’
Jeff stond in een wijds veld, vlak bij een eucalyptusboom.
‘Kijk in het gras.’
Jeff keek naar beneden. Daar lag een slang. De rode slang? Nee, deze was groter en regenboogkleurig. Maar hij keek met dezelfde raadselachtig blik naar hem op.
‘Ik ben Wanambi,' zei de slang.
Dat klonk bekend. Iets met Aboriginals en legendes. Droomde hij soms?
‘Waar ben ik?’ vroeg hij.
De slang leek zijn ogen te sluiten. ‘Waar je wilt zijn.’
Jeff keek naar de boomTekening_smalller.jpg en het droge veld eromheen. Was dit waar hij wilde zijn? Hoe kwam dat beest erbij? Hij wilde naar huis, naar zijn eigen kamer, zijn eigen vader en moeder, zijn eigen vrienden.
Hij deed een stap terug. ‘Ik wil hier weg.’
Hij struikelde, want er lagen spullen op de grond. Zijn spullen. Zijn vulpen van school, zijn oude knuffelbeest, zijn mobieltje en zijn zakmes. Hoe kwam dat allemaal hier?
‘Weet je hoe je hier bent gekomen?’ vroeg de slang.
Wat deed het ertoe? Hij graaide haastig zijn spullen bij elkaar.
De slang siste.
Onmiddellijk liet hij alles weer vallen en stond als versteend. Toen, heel kalm opeens, richtte hij zich op. Hij liet zich niet bang maken. Door niemand.
‘Ik wil mijn leven terug,' zei hij rustig.
De slang knikte. ‘Ga het dan halen.’
Langzaam kronkelde de slang weg.
Hij was al bijna uit het zicht verdwenen, toen hij zich omdraaide en zei:
‘Herinner je hoe je hier bent gekomen. En pak alleen wat je nodig hebt.’

(Illustratie: Trevor Pellikaan)
verhaal 3 Hoofdstuk 3

Verhaal 4 - Hoofdstuk 4 - Wanambi
Geschreven door Renate Mamber
Verhaal 4 Hoofdstuk 5
Verhaal 5 Hoofdstuk 5