Verhalen spinnen lezen

Hieronder zie je het leesschema van Verhalen Spinnen. Elk blokje staat voor een hoofdstuk van een verhaal. Als je op een blokje klikt, verschijnt onder het leesschema dat hoofdstuk. Als een blokje nog grijs is, moet dat hoofdstuk nog geschreven worden. Om één verhaal te lezen, volg je de pijlen en de kleuren in het leesschema. Elk verhaal krijgt zijn eigen kleur.  Je kunt het lezen of de video bekijken waarin de schrijvers  hun hoofdstuk voorlezen.

Onderin het leesschema zie je bij elk verhaal open staan. Als je hierop klikt, krijg je alle hoofdstukken van dat verhaal op een rijtje te zien in een pdf-bestand. Je kunt dan het hele verhaal achter elkaar lezen. In het gekleurde schema, bovenaan elk hoofdstuk, zie je welke lijn er wordt gevolgd. Je kunt het hele  verhaal ook uitprinten.

Video bekijken
Klik op de zwarte pijl om de video te starten. Op de video zie je de schrijvers hun hoofdstuk voorlezen. Aan het eind van deze video kun je doorklikken naar het vorige of volgende hoofdstuk of de video opnieuw bekijken. 

 

                         
Hoofdstuk 1                        
   
                 
Hoofdstuk 2
18-03-2013
                       
   
 
             
Hoofdstuk 3
25-03-2013
                       
   
 
 
         
Hoofdstuk 4
01-04-2013
                       
   
 
 
 
     
Hoodfstuk 5
08-04-2013
                       
   
 
 
 
 
 
Hoofdstuk 6
15-04-2013
                       
                         
    Verhaal 1   Rond   verhaal 3   Verhaal 4   Verhaal 5   Een andere Jeff


Rond - Hoofdstuk 6 - Stromen door de aarde

  Video bekijken
Klik op de zwarte pijl om de video te starten. Op de video zie je de schrijvers of de leerlingen hun hoofdstuk voorlezen. Aan het eind van deze video kun je doorklikken naar het vorige of volgende hoofdstuk of de video opnieuw bekijken.
Jeff liet al zijn kracht naar de gebalde vuist gaan. Toen haalde hij uit. Met één soepele beweging stapte Thijs naar achter. Het laatste dat Jeff zag voordat hij zijn evenwicht verloor, waren de gele ogen van Wanambi in het gezicht van Thijs. Jeff zakte naar de diepte van de krater. De kring van daglicht leek eindeloos ver weg. Jeff trappelde. Hij moest omhoog! Zijn longen leken te barsten. Luchtbellen ontsnapten uit zijn mond. Het werd donker.

Als in een droom zag Jeff beelden van een kamp. Kinderen renden langs elkaar heen en leken elkaar niet te zien. Het beeld werd vervangen. Papa en mama, schaatsend en lachend met een kleine Jeff tussen hen in. Jeff, zittend op papa’s rug. Jeffs moeder aan tafel met eigengemaakte citroentaart. Het schoolplein met Max, Sevda en de anderen. Het strandje. Mensen in het water. Wat deden al die mensen daar? Jeff herkende dat slome joch uit de vijfde. Die had hij laatst gestompt. Ook de juf uit zijn vorige klas, waar hij altijd ruzie mee had, stond in het water. En ook de muziekleraar, meneer Zijdehuis. Schijtluis noemde Jeff hem. Ze stonden daar. Met hun voeten in het water. Jeff stak aarzelend zijn hand op. Ze groetten niet terug. De beelden volgden elkaar op. Jeff, ruzie makend met papa en mama, met kinderen op school, met mensen op straat, onbekenden. Jeff kneep zijn ogen dicht maar de beelden bleven komen.

Toen Jeff zijn ogen weer opende zag hij Sarion.
‘Waar ben ik?’ vroeg Jeff.
‘Overal.’
Jeff voelde hoe iets zich om zijn voeten kronkelde en langzaam omhoog kroop.
‘Jij,’ Sarion knikte hem toe, ‘of Thijs of Wanambi. Alles en iedereen is met elkaar verbonden.’
‘Maar Ilingu…?’
‘Ilingu denkt een antwoord te kunnen vinden op een berg,’ antwoordde Sarion. ‘Hij is net als jij verbonden met de wereld en daarvoor verantwoordelijk. Pas als hij dat ziet, is hij vrij om te gaan.’
De slang had zich om Jeffs lichaam gekronkeld en Jeff voelde hoe hij de slang werd, hoe hij zich naar alle kanten uitstrekte en vertakte. Wegzakte. Vloeibaar werd.
‘Water stroomt door de aarde als een slang,’ zei Sarion, ‘en verdampt tot lucht. Lucht die ons in leven houdt…’ Sarion maakte met zijn handen een grote cirkel. ‘…en alles op de wereld met elkaar verbindt. Wat je doet, krijg je terug, Jeff. Snap je dat?’
Het duizelde Jeff. Snake or shake it… Jeff knikte. Hij snapte het.

‘Jeff!’
De waterstraal spoot recht in zijn gezicht.
‘Jíj hebt genoeg gedronken.’ Sevda lachte.
Jeff stapte weg bij het fonteintje. Hoe kwam hij daar? Hij keek naar de rij achter zich en… botste tegen meneer Bergman op.
‘Welkom terug,’ Bergman schudde Jeffs hand. Even leken zijn ogen geel te worden. Toen knipperde hij. ‘Wat een felle zon.’
Jeff haalde diep adem. ‘Ja,’ zei hij, ‘net als op de Uluru.’
‘Ah, de mooie Uluru,’ Bergman knipoogde, ‘aan de andere kant van de wereld.’
‘Maar met dezelfde zon,’ zei Jeff, ‘en dezelfde lucht en hetzelfde water.’


Rond Hoofdstuk 5

Rond - Hoofdstuk 6 - Stromen door de aarde
Geschreven door Nathalie Poot